Събития

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Провежда се втората събота и неделя на м. септември.

Предстоящи дати: 12 Септември 2020 (събота) до 13 Септември 2020 (неделя).

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през Харманли – град, чието име запечатва историята и традиционния поминък на местните.

"Харманлии" били хората, работили на хармана – мястото, където се вършеело житото. Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва „На хармана“ и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.

За да се стигне до "вършеене" обаче, се изисква много подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени редица традиционни занаяти и кулинарни обичаи.

През 2017 г. за първи път граждани на Харманли и гости се събират "На хармана", за да отпразнуват традициите си.

Над 500 участници на фолклорна сцена и в изложения през целия ден, за да представят своите продукти, традиции и обичаи.

Производители от общината и околните села с гордост излагат продукцията си – вино, тахан и пчелен мед, хляб, сусам и млечни изделия – над 100 щанда.

Освен да се запознаят с местните обичаи около вършитбата и кулинарната традиция, гостите на фестивала могат да посетят кът от традиционен дом и да се насладят на песни и танци от региона.

По време на фестивала се организира  екстремен винен тур 4Х4, чрез организирано посещение в семейни изби от региона.

Организатори: Община Харманли и Сдружение „Бизнесът за Харманли“, Тел.: +359 899611051

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

https://www.facebook.com/naharmana/

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Друго значимо събитие е “Празникът на минералната вода, здравето и красотата” в село Минерлани бани, област Хасково.

Характерен за него в началото е традиционният мини-маратон с маршрут Хасково – Минерални бани, в който вземат участие десетки атлети от цялата страна.

Местните формации за автентичен фолклор – женска, мъжка и детска към читалищата в общината представят програма със свои изпълнения пред гостите на празника. Те са носители на много отличия и награди от национални и международни фестивали.

Последните две години празникът се провежда в края на месец август и е с двудневна програма, която започва с рисунки на асфалт на децата от община Минерални бани с мото “ Децата на Минерални бани рисуват”. И продължава с конкурса “Фолклор от извора”  в който участници от цялата страна представят песни и танци от автентичения изворен фолклор на различните фолклорни области на България. Участниците са оценявани от компетентно жури и в края на втория ден те получават своите  награди / дипломи и плакети/.

Организатор: Община Минерални бани

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

От 2012 г. насам, през първия уикенд на м. септември, в Ивайловград се провежда международен фестивал на традиционната храна, поминъка и занаятите „Кулинарното наследство на Тракия“. Организатори са Община Ивайловград и Народно читалище „Пробуда-1914“.

Фестивалът включва производители на сладки, билки, подправки, плодове, зеленчуци, пчелни продукти, тахана, вино, ракия, тестени изделия и типични ястия от района на Ивайловград, както и от региони на Франция, Гърция и Турция. На фестивала участват и много занаятчии, скулптори, художници и други.

Организатор: Община Ивайловград, НЧ „Пробуда 1914”,телефони: +359 3661 6090; +359 3661 6528;

мобилен: +359 885 504 010

http://ivaylovgrad.bg/

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция
Този уеб-сайт е направен с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на уеб-сайта е отговорност единствено на Хасковска търговско-промишлена палата и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

© 2018 Хасковска търговско-промишлена палата (ХТПП). Всички права запазени.